Opleidingsaanpak van Instituut voor Veranderkunde

De opleidingsaanpak van Instituut voor Veranderkunde: Al doende leren

Wij geloven dat je het meeste leert van je eigen ervaringen. En dat je het meeste begrijpt, het meeste onthoudt en het meeste kunt hergebruiken, als je het zelf ervaren hebt. We geloven dat het leereffect nog veel groter is als je die ervaringen laat voorafgaan door een goede voorbereiding. Dit speelt een grote rol bij de opleidingsaanpak van Instituut voor Veranderkunde.

Zo hebben wij onze opleidingen verandermanagement dan ook opgezet: een korte, goede voorbereiding en daarna zelf ervaringen opdoen. Steeds weer opnieuw. Je begint eerst met een eigen analyse van de veranderopgave van je organisatie. Daarna ga je die analyse onderzoeken door vragen te stellen aan de betrokkenen, te luisteren en te bedenken wat al die informatie betekent. Geleidelijk aan nuanceer je je eigen beeld en begrijp je dat de situatie complexer is dan je dacht. Je begrijpt dat er meer wegen naar Rome leiden; dat er verschillende manieren zijn om tegen een bepaalde situatie aan te kijken. Naarmate je begrip groeit ga je je intensiever met betrokkenen verbinden en ga je proberen beweging te creëren.

In onze opleidingen leggen we dus niet het accent op het kennen van de theorie, maar op het toepassen ervan. Onze opleidingen zijn geen masterclasses over theorie en modellen, maar laten je leren van praktijksituaties en hoe je daar mee kunt omgaan. Je gaat aan de slag met ‘real-life’ situaties, waar jijzelf, je collega’s en je managers mee te maken hebben. Dat is niet de makkelijkste, maar wel de snelste en de meest effectieve weg. Je leert van succes en van mislukking. Van successen krijg je energie, van schade en schande word je wijs!

Jij staat centraal in onze opleidingen

Wij geloven dat iedere professional, ongeacht functie of opleiding, kan bijdragen aan organisatie verandering. Dat de organisatie daar sterker van wordt. Dus sta jij, de mid-career professional met je eigen vakmanschap, voor ons centraal. Jouw persoonlijkheid, denkwijze, ervaring, gedrag en vragen zijn voor ons het uitgangspunt. Jij gaat aan de slag zoals je bent. Wij sluiten aan bij jou en laten je nieuwe werelden en nieuwe inzichten ontdekken, en nieuwe vaardigheden leren. We stimuleren je om het beste uit jezelf te halen. We maken iets bij je los. Je bent een ander mens na onze opleiding. Om jou alle aandacht te kunnen geven, werken wij uitsluitend met kleine groepen.

Opleidingsmethodiek

• Interactief (studenten hebben een actieve rol)
• Ervaringsleren (de opleiding wordt qua inhoud en diepgang afgestemd op de behoefte en mogelijkheden van de student)
• Action learning (leren door te doen)

Ondersteunend materiaal

  • Een uitgebreide set aan oefeningen en werkvormen
  • Uitgebreide uitleg over de theorie achter de oefeningen
  • Diverse modellen en praktijkcases

Al het ondersteunend materiaal wordt digitaal verstrekt.