Veelgestelde vragen
Verandermanagement is het begeleiden en stimuleren van veranderingen binnen een organisatie. Bijvoorbeeld het veranderen van de structuur, cultuur of werkwijze. Maar veranderingen doorvoeren is niet eenvoudig. Het kan namelijk weerstand oproepen. De doel van verandermanagement is daarom om dit veranderen zo makkelijk mogelijk te maken voor alle betrokkenen.
Om veranderingen, waar anderen in je organisatie bij betrokken zijn, met succes door te voeren zijn een aantal zaken belangrijk. Veranderen doe je door inzichtte geven, begrip te kweken en mensen te betrekken bij de beslissingen over de veranderingen en het veranderproces. Het is belangrijk om ervoor de zorgen dat mensen willen veranderen, in plaats van hen te zeggen dat ze moeten veranderen. Zo creëer je meer draagvlak en worden de veranderingen doorgevoerd en geaccepteerd. Dat leidt tot blijvende verandering.
Mensgericht veranderen is een veranderstrategie. Mensgericht verandermanagement gaat, in tegenstelling tot traditioneel verandermanagement, veel dieper in op de betrokkenen en hun visies. De focus ligt op de mensen, want zij gaan bij veranderingen door een emotioneel proces. Bij mensgericht veranderen wordt iedereen betrokken en krijgen de betrokkenen zelfs mede-invloed door hun mening en ideeën te delen.
Bij mensgericht veranderen staan de betrokkenen centraal en wordt iedereen in de organisatie actief betrokken bij het veranderproces. Door het geven van persoonlijke aandacht en door te luisteren. Dat levert veel nieuwe visies op. Bij mensgericht verandermanagement worden deze verschillen tussen betrokkenen juist gewaardeerd. En gebruikt om samen maatregelen te bedenken en uit te voeren. Dat leidt tot meer enthousiasme, een prettig veranderproces én een goede werksfeer.
Een verandermanager heeft de taak om veranderingen binnen een organisatie te begeleiden. Het is diegene die een veranderproces soepel moet laten verlopen. En die het aanspreekpunt is voor medewerkers en het management. Goed kunnen communiceren is hierbij een belangrijke vaardigheid. Andere vaardigheden die een verandermanager nodig heeft zijn: observeren, analyseren, duiden, faciliteren, enthousiasmeren en adviseren.
Onderzoek heeft aangetoond dat er vijf verschillende veranderaanpakken gehanteerd worden bij organisatieverandering. Elke veranderaanpak weerspiegelt een bepaalde manier van kijken naar verandering en wordt gebruikt voor het oplossen van vragen. De veranderaanpakken worden verdeeld in kleuren. Zo kun je planmatig (blauw), onderhandelend (geel), lerend (groen), stimulerend (rood) of ontdekkend (wit) veranderen.
In tegenstelling tot andere aanbieders van opleidingen verandermanagement, staat mensgericht veranderen bij ons centraal. Een unieke insteek bij het doorvoeren van veranderingen, waarbij er gefocust wordt op de mensen in de organisatie. En die passie delen we graag met je!
In Nederland bestaat er geen algemeen erkende certificering van opleidingen verandermanagement. Elk diploma is dus gebaseerd op de kwaliteiten van de opleider. Wij zijn het enige Instituut in Nederland dat gespecialiseerd is in opleidingen verandermanagement en daarnaast het enige Instituut dat gespecialiseerd is in mensgericht verandermanagement. Een diploma van het Instituut voor Veranderkunde staat garant voor een stevig fundament in het vakgebied, een positieve mensgerichte houding en een praktische instelling. Daar kun je mee aankomen in elke organisatie.
We zijn trots op het maatwerk dat we leveren. Dat betekent veel persoonlijke begeleiding van onze opleiders, soms zelfs één op één. En veel mogelijkheden tot interactie tussen studenten. Zowel in de sessies als via onze online leeromgeving. We gaan flexibel om met verhinderingen–we proberen altijd een oplossing te vinden die bij jou past. En we staan altijd voor je klaar als je vragen hebt of wilt overleggen, tijdens en zelfs na de opleiding.
Als enige in Nederland biedt het Instituut voor Veranderkunde opleidingen verandermanagement met een focus op mensgericht veranderen. Want veranderen is mensenwerk en er zijn veel mensen betrokken bij verandering. Deze mensgerichte focus is ook wat veel studenten waarderen aan onze opleidingen. Dat en onze praktische insteek; we helpen je met een korte, goede voorbereiding in theorie en laten je daarna zelf ervaringen opdoen in de praktijk. Jij werkt aan jouw verandertraject en wij ondersteunen jou met onze kennis en ervaring.
Voor jou! En iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van de organisatie waar hij of zij werkt én daar zelf graag een bijdrage aan wil leveren. Ook als je interesse hebt in het ondersteunen van collega’s, waaronder managers, in tijden van verandering is deze opleiding geschikt. Of als je geïnteresseerd bent in een nieuwe rol of baan voor jezelf , waarin je analytische kant en je mensgerichte kant beide tot hun recht komen. Wat je huidige functie is, is niet van belang. En ook niet de sector waarin je werkzaam bent. Wel is het handig als je al een paar jaar werkervaring hebt en er nu sprake is van veranderingen in je werkomgeving. Twijfel? Bel gerust voor meer informatie Anton Vlaanderen via 06 – 23 58 76 51.
Jazeker! Onze opleidingen zijn op HBO+ niveau, maar in de praktijk melden studenten zich bij ons aan die geschoold zijn van MBO tot Universiteit. En een ieder verrijkt zijn kennis, inzichten en vaardigheden. We gaan namelijk aan de slag met jouw vragen, jouw situatie en jouw voorkennis en voegen daar steeds het nodige aan toe. Wie vooral praktische ervaring heeft, krijgt een sterkere theoretische basis. Wie de theorie al voor een deel kent, groeit weer op het vlak van de toepassing daarvan. Iedereen gaat verrijkt naar huis!
Verandermanagement biedt iedereen eye-openers! Ook als je al meerdere opleidingen of cursussen hebt gedaan. Dit horen we regelmatig terug van onze studenten. Je hebt er bovendien niet alleen meerwaarde van in je werk, maar ook op persoonlijk vlak. Je leert beter observeren, luisteren, anderen begrijpen en anderen helpen. Je wordt deskundiger en zelfbewuster. Verandermanagement is een breed vak, waarin veel onderdelen aan de orde komen: organisatie, mensen, gedrag, samenwerking, communicatie, management, breinprincipes, leren, leiderschap, manieren van denken en werkstijlen. Als het je aanspreekt om veel te leren over verschillende onderwerpen – en de samenhang hierin – dan is verandermanagement zeker iets voor jou.
Jazeker! Mensgericht veranderen is juist ontstaan in de harde sector, zoals automotive en machinebouw. Volgens grote bedrijven en investeerders is mensgericht veranderen, ook wel ‘stakeholder engagement’, zelfs essentieel om te overleven. Deze manier van veranderen leidt namelijk aantoonbaar tot een hogere productie en een betere kwaliteit.
Dat hangt ervan af. Als jij een man bent die vooral de lijnen uitzet en anderen vertelt wat er gebeuren moet, dan is mensgericht veranderen niets voor jou. Maar als jij een man bent die kan luisteren en die goede ideeën van anderen kan waarderen, dan is mensgericht veranderen ook voor jou een uitstekende methodiek. Een methodiek die je daarnaast ook de mogelijkheid biedt om een strategische positie binnen je organisatie te verkrijgen. En meer invloed.
Zeker niet! Want mensgericht veranderen leidt, vanaf het begin, tot enthousiasme, energie en een stroom van ideeën. Een geweldige dynamiek waar resultaatgerichte doeners altijd blij van worden. Mensgericht veranderen geeft je een gereedschapskist om anderen tot actie aan te zetten. Uiteindelijk kun je met behulp van deze veranderstrategie meer routes bewandelen. En dat leidt tot meer resultaat. Probeer het eens!
Ja, mensgericht verandermanagement leidt aantoonbaar tot betere resultaten. Het zorgt namelijk voor een soepeler proces van aanpassing en verbetering binnen je organisatie. En dat leidt tot blijvend betere resultaten. Dat wil je!
Ook als ervaren veranderaar kun jij mensgericht veranderen goed gebruiken bij veranderprocessen. Hoe? Het koppelt jouw praktijkervaring aan een stevige theoretische ondergrond. Mensgericht veranderen geeft je een goede inkijk in allerlei ervaringen van mensen en organisaties. Je leert verschillen te waarderen en gebruiken. En zo leer je hoe jij anderen in jouw organisatie moeiteloos in beweging krijgt!